donderdag 15 maart 2012

Short gaan

Short gaan of short selling is het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. Het kan gaan om effecten zoals aandelen en obligaties. Short gaan in afgeleide effecten zoals opties en futures wijkt hiervan af. Soms wordt het in bepaalde gevallen verboden omdat het destabiliserend kan werken, naar aanleiding van de crisis in 2009 waar de wereldeconomie nog steeds niet volledig van hersteld is.

Gedekt short gaan

Het aangaan van een dergelijke short-positie kan verschillende redenen hebben:

Speculatie

Men kan speculeren op het dalen van de beurskoers. Dit kan los op een aandeel gebeuren, of in gecombineerde transacties als zogenoemde pair trade. Hierbij speculeert men op een relatieve daling van een aandeel ten opzichte van een ander aandeel (zoals short Unilever en "long" Nestlé).

Risicoafdekking

Optiehandelaren houden op hun optieposities soms short aandelenposities aan om het risico van een koersdaling op te vangen indien ze per saldo put-opties verkocht hebben (deltaneutraal).

Arbitrage

Sommige aandelen hebben een beursnotering op verschillende effectenbeurzen. Meestal is de prijs van het aandeel hetzelfde, maar soms kunnen er kleine verschillen optreden. Zo kunnen handelaren bijvoorbeeld prijsverschillen tussen de Nederlandse en Engelse aandelen van Unilever wegarbitreren. Hierbij moet men short kunnen gaan in het aandeel met de relatief te hoge prijs.

Zonder mogelijkheden om short te gaan in effecten is het nagenoeg onmogelijk om een efficiënte prijsvorming te bewerkstelligen van afgeleide effecten zoals opties, trackers, futures en turbo's. Ophef naar aanleiding van de kredietcrisis heeft alleen betrekking op ongedekt short gaan. Short gaan wordt ook gebruikt als omschrijving voor het speculeren op een koersdaling met opties of turbo's.


1 opmerking:

  1. http://t.co/AUx1s31s Sign up today and earn up to 2000$ or more per month.

    BeantwoordenVerwijderen