zondag 18 maart 2012

Iran wordt afgesloten van betalingsverkeer

Swift, de organisatie die het internationale betalingsverkeer in goede banen moet leiden, heeft Iran van zijn netwerk afgesloten. De betalingsverwerker zegt deze stap te moeten zetten naar aanleiding van verscherpte Europese sancties.

De blokkade voor Iraanse banken tot het systeem voor internationaal elektronisch betalingsverkeer zal op zaterdag 17 maart om 17:00 uur actief worden. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication stelt dat het afsluiten van Iran een ‘buitengewone’ stap is zonder precedent. Volgens de betalingsverwerker is het voor Swift verboden om nog langer zaken te doen met Iran na het verder aanscherpen van de sancties tegen Iran door de EU en de Verenigde Staten.

Iran, dat economisch sterk afhankelijk is van zijn olie-export, kan door de Swift-blokkade moeilijker zijn grondstoffen verhandelen op de wereldmarkt. Op het netwerk van Swift zijn meer dan achtduizend financiële instellingen uit meer dan tweehonderd landen aangesloten. Dagelijks worden gemiddeld 18 miljoen overschrijvingen tussen banken en andere financiële instellingen uitgevoerd.

Door Iran onder meer de toegang tot Swift te ontzeggen, willen de Europese Unie en de Verenigde Staten Iran verder isoleren. In juli wil de EU ook een olie-embargo afkondigen. De Islamitische republiek wordt er van verdacht te werken aan de bouw van een atoomwapen. Iran heeft altijd ontkend te werken aan een atoombom.

Bron: De pers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten